Laserterapi

Laserterapi kan gi direktevirkende smertelindring, ha en antiinflammatorisk effekt, øke immunforsvaret, gi bedre nervefunksjon og halvere legningstiden på blant annet sår! Eksempler på tilstander som kan ha nytte av laserbehandling:

  • muskelspenninger
  • sårheling
  • eksem
  • arrvev
  • artroser
  • betennelser
  • smerte (kronisk/akutt)
  • belastningsskader

Forskning har vist at laser har meget positiv effekt på en rekke lidelser, blant annet sår, muskelspenninger/skader, seneskader, ligamentskader, triggerpunkter, smerter og betennelsestilstander i bløtvev og ledd. Hos hunder med langvarige og kroniske smerter kan laser være et svært godt alternativ som smertelindring.

Laserlyset starter prosesser i celler og vev som hjelper kroppens evne til å hele. Laserlyset stimulerer det lokale immunforsvaret, sirkulasjon i blod- og lymfesystemet, stoffskiftet i cellene og utskilling av blant annet endorfiner og prostaglandiner. Laserterapi kan også brukes forebyggende for å unngå skader. Årsaken til dette er at laserterapi opprettholder optimal blod- og lymfesirkulasjon, og dermed elastisitet i muskler og sener. Kontinuerlige laserbehandlinger på arbeidende hunder gjør at de kan ligge på et høyt presterende nivå lengre og at risikoen for skader reduseres kraftig. For eldre hunder kan laserterapi hjelpe hunden ved at den får mindre smerter og økt smidighet = bedre livskvalitet.

Hva er laser og hvordan virker det?
Laser er en forkortelse for “Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation” og betyr egentlig forsterket lys gjennom stimulert utsending av stråling. Laser er en spesiell lysstråle som produserer et meget konsentrert lys. Laserlys skiller seg fra vanlig lys ved at laserlysets bølger er sammenfallende (monokromatiske) mens bølger i vanlig lys skiller seg fra hverandre (multikromatisk). Det betyr at laserlyset ikke frigjør energi til varmeutstråling, energien frigjøres først der lyset treffer vevet.
Ved å tilføre vevet som skal behandles energi i form av laserlys induseres en biologisk reaksjon som kalles fotobiomodulasjon. Laseren virker på cellenivå, – dvs. det infrarøde lyset øker stoffskiftet inne i cellene og bedrer transporten av næringsstoffer over cellemembranen. Dette gir økt produksjon av energi (ATP) i i mitokondriene («cellenes energifabrikker»), noe som har mange fordelaktige effekter for cellen. Sårheling og reparasjon av skadete muskler/sener går kjappere. Slik oppnås både lindring av smerte, reduksjon av inflammatoriske prosesser og bedre og hurtigere helbredelse.

De biokjemiske prosessene som ligger til grunn er beskrevet i detalj i et stadig økende antall publikasjoner om laserterapi-behandling både i veterinær- og humanpraksis.

Hvordan foregår behandlingen?
Laserbehandling er smertefri og gjøres mens dyret er våken. Bedring kan ofte ses etter bare en behandling, men de fleste hunder trenger flere behandlinger for å få full effekt (3-10 behandlinger) – avhengig av hvilke tilstander jeg behandler. Behandlingen kan med fordel kombineres med massasje – eller brukes lokalt på problemområder.