Tark , en hund med hofteleddsdysplasi

Tark er en ung border collie som er gårdshund og løper fritt rundt og innimellom gjeter sauer. Han er ung, frisk og rask, men eier opplevde plutselig at han hylte til da han skulle strekke det ene bakbeinet litt bakover for å klø hunden. Tark ble også veldig vàr på berøring og lignende på bakbein og bakpart. Eier tok Tark med seg til veterinær, der han ble undersøkt og tatt røntgen av. Det viste seg at Tark har HD.

Hofteleddsdysplasi(HD) vil enkelt forklart si at lårbeinshodet ikke passer i forhold til hofteleddsskåla, og dette fører til at leddet blir «slarkete». Det er ulike grader av diagnosen, og man ser ofte at det kommer til forkalkninger i leddet etterhvert.

Alle raser kan rammes av dette, og hvordan sykdommen utarter seg er helt individuelt, og dermed også hvordan man legger opp behandling. Det som fungerer for naboens hund er ikke nødvendigvis passende for din hund!

Da HD er arvelig så er det hos de mest utsatte rasene vanlig å ta røntgen av hoftene for å kunne utelukke HD ift videre avl. Symptomer på HD kan variere veldig; noen kan gå med HD uten at du merker noe på den, mens andre kan få sterke symptomer.
Noen av disse kan være:

 • stivhet i bakpart – ofte etter hvile

 • vanskeligheter med å hoppe opp i bil/sofa el lignende

 • vegrer seg for å gå i trapp

 • går saktere på tur, spesielt i oppoverbakker

 • halting

 • liker ikke håndtering på bakpart

 • dårlig matlyst

 • dårlig humør etc.

Så, kan en hund leve med HD?

Svaret er ja. Man kan nyansere spørsmålet litt og spørre; kan en hund leve et verdig liv med HD?

Svaret er også her ja.

Som nevnt tidligere så er det individuelt hvordan sykdommen utarter seg og hva slags symptomer hunden har. Jeg har hunder som går hos meg som har D-hofter og som fungerer kjempebra og ikke har symptomer, samtidig har jeg hatt hunder til behandling med lavere grad HD som har mer symptomer og vondt. Så hva gjør vi nå når hunden har fått HD-diagnose?

 • smertestillende og evt betennelsesdempende medisiner i perioder er vanlig. Vi vil gjerne begrense inntak av medisiner, men det er også viktig å lindre smerter.
 • vektkontroll; hunder som er overvektig har flere og værre symptomer enn normalvektige hunder. Jo tyngre hund, jo mer vekt på leddene.
 • kosttilskudd: det er vanlig å anbefale fiskeolje med omega 3 og glukosamin. Ofte blir man anbefalt å gå over til et leddfôr og i dette fôret er det tilsatt både omega 3 og glukosamin
 • riktig aktivitet og trening er kjempeviktig! Musklene rundt hofteledd og i bakpart hjelper å stabilisere leddet og kan redusere smerter og feilbelastninger. Få hjelp og råd til trening hos en utdannet rehabiliteringsterapeut
 • fysikalsk behandling med massasje, laserbehandling og trening i vanntredemølle eller basseng. Hunden vil automatisk kompensere for smerter/ustabilitet i hoftene og det vil sette seg spenninger i muskulatur, over tid kan det bli både smertefullt og kronisk. Massasje/stretching vil løsne opp muskulaturen og hjelpe hunden til et mer riktig bevegelsesmønster. Trening i vanntredemølle/basseng er skånsomt og effektivt og kan være en et spesielt godt utgangspunkt om hunden er overvektig. 
  Jeg har en del hunder med HD som går til behandling hos meg, erfaringen er at det hjelper dem i stor grad til å holde smerter og symptomer nede på et minimum og ergo begrense medisinbruk også. Alle behandles ut i fra deres eget utgangspunkt; noen trenger hyppige behandlinger, noen trenger trening i vanntredemølle, noen trenger bare laserbehandling. Noen ganger klarer jeg ikke å hjelpe, noen ganger har ikke eier kapasitet til å følge opp, noen ganger blir hunden rett og slett så preget av smerter og ubehag – og man ser at nå er det greit å la hunden slippe. 

                          

Tilbake til border collie Tark! Han var inne hos veterinær på Steinkjer Veterinærsenter og ble henvist til fysikalsk behandling hos meg. Jeg undersøkte han og fant hofter med begrenset bevegelsesomfang og stram muskulatur. Han ble anbefalt jevnlige behandlinger med massasje og laserbehandling og allerede etter et par ganger ble han litt bedre. Eier kunne melde om at han ikke så antydning til smerter som han hadde sett før og at Tark virket glad og i generelt bedre form.
Vi heier på nydelige Tark, og ønsker alle en kjempefin høst!

Har du spørsmål om behandling kan være nyttig for din hund? Send meg en mail eller melding på fb-siden så snakkes vi om det!

epost: post@nidaroshundemassasje.no

facebook: www.facebook.no/nidaroshundemassasje

Ingjerd.